Accountant | Accountancy

Accountant is een beschermd beroep

Niet iedereen mag zich accountant noemen. Het is een wettelijk beschermde titel, net als advocaat of arts. De titel krijg je pas na een uitgebreide opleiding en enkele jaren praktijkervaring in de accountancy. Nederland kent twee accountantstitels:

Beide type accountants staan ingeschreven in het accountantsregister bij de vakorganisatie NBA. Van oudsher zijn AA accountants voor het Midden en Klein bedrijf (samenstellende accountants) en de RA accountants zijn voor het Groot bedrijf (controlerend accountants). Beide type accountants hebben echter dezelfde bevoegdheden. Bij accountantskantoor Boekzo zijn meerdere AA accountants werkzaam.

Strenge regels in de accountancy

Accountants hebben een belangrijke maatschappelijke rol. Daarom zijn zij gebonden aan strenge regels. Ze moeten zich houden aan vijf fundamentele beginselen: professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid.

Wat doet een accountant?

Een accountant of accountantskantoor houdt zich bezig met de financiële administratie oftewel accountancy. Hij controleert jaarrekeningen of stelt deze samen. Maar de accountant is ook een adviseur.
Hij heeft namelijk als geen ander zicht op hoe een onderneming in elkaar steekt. Hij gaat alle cijfers na en analyseert deze. Zo komt hij bijvoorbeeld erachter of een medewerker fraudeert of waar nog winst gemaakt kan worden.

Controlerend of samenstellend accountant

Een groot deel van de accountants is actief in het mkb. De mkb accountants (samenstellend accountant) is een soort financiële huisarts voor mkb-ondernemingen. Hij stelt de jaarrekening samen, helpt de administratie opzetten en adviseert over uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld over belastingen, of over manieren om meer geld in kas te houden.

Daarnaast bestaan er controlerende accountants. Zij verrichten werkzaamheden waarbij door hun controle partijen zekerheid (assurance) kunnen ontlenen aan de oordelen van de accountant.

Binnen BoekZo  houden wij ons enkel bezig met het samenstellen van jaarrekeningen en aangiften voor het mkb en niet met het controleren van jaarrekeningen.
BoekZo verricht dan ook geen assurance werkzaamheden. Wel hebben we samenwerking met accountantskantoren die zich specifiek met deze werkzaamheden bezighouden.

Jaarrekeningen

Voor veel van onze cliënten maken wij de jaarrekening op. Deze jaarrekening dient als basis voor jouw bedrijfsvoering. Daarnaast zijn er derde partijen die deze jaarrekening graag inzien.

Bij een hypotheekaanvraag, financiering of andere contacten met de bank dient de jaarrekening als basis voor de bepaling van jouw inkomen.

De aangifte Inkomstenbelasting of Vennootschapsbelasting moet ook worden voorzien van een jaarrekening. De Belastingdienst kan daaruit het inkomen bepalen waarover belasting moet worden betaald.

Door onze vergaande software en ervaren medewerkers kunnen wij de jaarrekening op efficiënte wijze samenstellen. Hierdoor bespaar je kosten en heb je toch dat inzicht in de onderneming dat je nodig hebt om tijdig beslissingen te kunnen nemen.

Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar onze contactpagina.

Tussentijdse cijfers

Heb je behoefte aan tussentijdse cijfers, ook dat is mogelijk.
Wij kunnen periodiek (maandelijks of per kwartaal) cijfers voor je opstellen.

Hiermee heb je nog beter grip op jouw cijfers en kun je tijdig inspringen op ontwikkelingen in de markt en binnen je bedrijf.

Wil je meer weten over deze mogelijkheden, vraag dan naar een van onze adviseurs.

Accountancy en automatisering

De laatste jaren is er op het gebied van automatisering veel veranderd. Ook binnen de accountancy is dat het geval. Als modern accountantskantoor maken wij gebruik van geavanceerde IT oplossingen zoals Scan en Herken software, directe koppelingen met banken, koppelingen met eigen pakketten van cliënten en online portals.

BoekZo ontwikkeld daarnaast zelf veel handige zaken. Zo hebben wij een BoekZo App ontwikkeld die het bijhouden van je administratie en het raadplegen van je administratiearchief wel erg eenvoudig maken. Wil je daar meer over weten, kijk dan op onze speciale BoekZo app pagina.

Hoe kunnen we je helpen?
Wil je dat wij contact opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug!