Ervaringen Tellow

Al geruime tijd werkt BoekZo met Tellow. Reden voor ons om onze ervaringen met het Tellow pakket en de voor- en nadelen van deze dienst te delen.

BoekZo is een vooruitstrevend accountantskantoor als het gaat om ICT oplossingen.
BoekZo heeft sinds 2010 een online portal en we maken uitgebreid gebruik van handige software op het gebied van online boekhouding.

Voor ZZP’ers zijn er maar weinig goede boekhoudpakketten op de markt. 
De licentiekosten en de extra tijd die wij als accountant kwijt zijn met conversie naar onze manier van werken, of het nakijken van de verwerkte zaken door de klant, wegen vaak niet op tegen de besparing. Heel vaak blijken de kosten juist hoger uit te komen dan wanneer wij de boekhouding voor de klant blijven verwerken. Dat heeft ook te maken met een geringe omvang van de administratie.

Onze ervaring met Tellow is dat deze App de juiste balans bereikt tussen eenvoud en functionaliteit.
 Het pakket is steeds in ontwikkeling maar voor veel ZZP’ers is het erg geschikt.

Aanmelden

Aanmelden bij Tellow gebeurt simpel. Je wordt gelijk doorgelinkt naar internetbankieren bij Rabobank. Na het inloggen dien je een paar vragen in te vullen, en binnen enkele momenten is jouw persoonlijke Tellow account aangemaakt. Je krijgt direct inloggegevens toegezonden.

Aanmaken

Tellow vraagt bij de eerste inlog enkele gegevens in te vullen, bijvoorbeeld of je een auto van de zaak hebt of niet, en per welke datum je Tellow zou willen gaan gebruiken. Tip: probeer altijd een volledig boekjaar in Tellow in te voeren, anders wordt het erg lastig om je boekhouding praktisch om te zetten in een jaarrekening en deze te gebruiken voor je belastingaangifte. Dit geldt overigens ook voor andere online boekhoudoplossingen. Ben je een starter, gebruik dan als begindatum de datum waarop je bent gestart met je onderneming.

Een factuurlay-out kan zelf worden gekozen en Tellow helpt je te voldoen aan alle eisen die gesteld worden aan factureren. Je voldoet dus gelijk aan de eisen van de Belastingdienst.

Groot voordeel van factureren via Tellow vinden wij dat je geen artikel- of urenregistratie nodig hebt. Dit is vaak complex en voor een ZZP’er meestal niet relevant. Je kan eenvoudig en snel factureren net zoals je de getallen in MS Excel of MS Word zet. Een urenregistratie schijnt binnenkort overigens wel beschikbaar te komen in een aparte gratis mobiele app.

Is jouw factuur betaald, dan verandert Tellow de status. Is de factuur niet tijdig betaald dan kan je meteen actie ondernemen. Aanmaningen en herinneringen voor verzonden facturen kan je eenvoudig maken. Versturen gaat via e-mail en je krijgt zelf een kopie in je mailbox als je dat wenst.

Transacties

Tellow koppelt rechtstreeks en realtime aan je bankmutaties. Het actuele saldo en iedere bij- en afschrijving staan dan ook snel in Tellow. Vervolgens moet je wel zelf zorgen dat een factuur of bon gekoppeld wordt aan de transactie. Het meest eenvoudig is het om dit meteen te doen met je Smartphone. Je krijgt een signaal als je iets betaald hebt, je opent de App en maakt een foto van de bon of factuur. Tellow verwerkt dan binnen twee dagen de factuur en zorgt er voor dat deze in de juiste categorie komt te staan in je boekhouding.

Ervaringen Tellow

Omzetfacturen worden automatisch gekoppeld aan de bijschrijving als het factuurnummer is meegegeven in de omschrijving van de betaling. Als dit niet automatisch gebeurd kun je dit eenvoudig zelf koppelen via de App, je selecteert de bijschrijving en zoekt de factuur er bij.

Bijzonderheden kun je omschrijven zodat Tellow daar rekening mee kan houden.

Privé-uitgaven kun je eenvoudig aangeven en tellen ook niet mee in de kosten van het pakket.

Als je een grote achterstand moet inhalen dan is Tellow niet altijd even praktisch. Het scherm schiet wel eens terug zodat je opnieuw op zoek moet naar de betreffende transactie.

Ervaringen Tellow

Tellow leent zich het beste voor een up-to-date administratie. Daarin ligt ook de kracht van het systeem. Je bent altijd op de hoogte van je inkomsten en uitgaven, je weet wat je aan BTW bedragen moet reserveren en wat je per periode moet afdragen. Het doen van de BTW-aangifte kan je zelf doen door de gegevens in te voeren op de website van de Belastingdienst.

Tellow geeft duidelijk aan of je alle transacties verwerkt hebt en wat er nog moet gebeuren.
Het echte boekhouden doet Tellow voor je.

Aan het einde van het jaar kan je zelf een balans en winst- en verliesrekening uitdraaien.

Is dan al het werk gedaan?

Nee, je moet altijd nog rekening houden met bijzonderheden. Bijvoorbeeld een kilometervergoeding van een privé auto, of BTW aftrek juist op die privé auto maar dan voor de zakelijke ritten.

Dit soort mutaties moet je altijd apart verwerken in elke boekhouding.

Kan ik dan bijna alles zelf doen?

Ja, Tellow is zeer geschikt als je niet over fiscale en boekhoudkennis beschikt maar wel de administratie zelf wilt bijhouden, inzicht wilt krijgen en als je wilt besparen op de kosten van je boekhouding.

Voor de laatste puntjes op de i en bijvoorbeeld het optimaal indienen van je fiscale aangifte is deze kennis op fiscaal gebied en boekhoudervaring wel nodig, maar dat kan je eventueel aan BoekZo uitbesteden. Onze accountants en fiscalisten weten hier wel raad mee.

Doordat Tellow je helpt met het bijhouden van de boekhouding kunnen wij als accountant eenvoudig de laatste correcties doorvoeren. Daarna maken we dan een jaarverslag en zorgen we voor de aangifte Inkomstenbelasting. Ook eventuele kleine correcties op de BTW trekken we recht door het doen van een aanvullende aangifte.

Is Tellow voor iedereen geschikt?

Nee, Tellow is niet voor iedereen geschikt. Het werkt perfect voor ZZP’ers en voor mensen die een administratie hebben die vooral op facturen is gebaseerd. Mensen in de bouw, consultants, vrijberoepsbeoefenaars, etc. kunnen dan ook heel goed werken met Tellow. Maar ben je eigenaar van een restaurant of winkel, kies dan voor een volledig boekhoudpakket zoals Accountview of Exact online. Je doet dan wel veel zelf en je hebt ook meer kennis nodig van boekhoudingen dan wanneer je Tellow gebruikt.

Tot zover onze Tellow review. Wil je ook je ervaringen delen of meer weten over Tellow? Neem dan contact met ons op.

Tellow vergeleken met BoekZo online boekhouden

Kenmerk

Ervaringen Tellow

Tellow

Bonnen scannen met de app

Je administratie digitaal bewaard

Persoonlijke coaching

Fiscaal advies

Verantwoordelijke accountants

Aangiftes voor je gecontroleerd en ingediend

Jaarstukken voor je opgesteld

Hoe kunnen we je helpen?
Wil je dat wij contact opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug!