Aftrekposten voor zzp’ers: bespaar op belasting

Voor jou als ondernemer zal het geen nieuws zijn dat er in Nederland een redelijk aantal aftrekposten bestaan die van belang zijn bij het doen van de belastingaangifte. Deze aftrekposten vallen uiteen in ‘ondernemersaftrekken’ en ‘kosten aftrekposten’. Hieronder bespreken we deze categorieën aftrekposten voor zzp’ers en overige bedrijven.

Wat zijn aftrekposten?

Om te beginnen is het goed om te weten wat nu precies aftrekposten zijn en waarom je daar als ondernemer van wilt profiteren. Kort gezegd zijn aftrekposten bedragen die van de winst afgetrokken kunnen worden waardoor je er geen belasting over hoeft te betalen. Wel zo verstandig dus om optimaal van aftrekposten gebruik te maken want niemand wil teveel belasting betalen.

Dit zijn de belangrijkste zzp aftrekposten

Er gelden een aantal ondernemers aftrekposten voor zzp’ers waarbij je een specifiek bedrag kunt aftrekken van je winst en over dat bedrag geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. We hebben de aftrekposten voor zzp’ers voor jou op een rij gezet:

ZelfstandigenaftrekAllereerst is er de zelfstandigenaftrek. In 2020 bedraagt deze €7.030. Vanaf dit jaar zal dit bedrag elk jaar afnemen. Om aanspraak te maken op deze aftrekpost moet je wel minimaal 1.225 uur per kalenderjaar in je onderneming steken.
StartersaftrekDaarnaast is er de startersaftrek. Deze aftrekpost kun je in de eerste drie jaar van je bedrijf gebruiken, maar er is ook de mogelijkheid om het te spreiden over 3 jaar in de eerste 5 jaar van je bedrijf. De startersaftrek bedraagt in 2020 €2.213.
MKB-winstvrijstellingVerder is er nog de MKB-winstvrijstelling. Deze winstvrijstelling bedraagt in 2020 14% van de winst. Dit is wel de winst die overblijft na aftrek van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.
Willekeurig afschrijvenInvesteringen in bedrijfsmiddelen moeten uiteraard worden afgeschreven. Kort gezegd houdt dit in dat de investering in bedrijfsmiddelen wordt afgeschreven over een periode gelijk aan de verwachte levensduur van het apparaat. Voor sommige categorieën gelden standaard afschrijvingstermijnen. Starters hebben het recht om willekeurig af te schrijven, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om extra af te schrijven als je veel winst maakt en even niet als dat niet zo is. Zo kan het belastbaar inkomen naar beneden worden gebracht.
KleinschaligheidsinvesteringsaftrekTenslotte wijzen we je hier nog op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Voor 2020 geldt dat als je meer dan €2.400 (en minder dan €58.238) investeert in een kalenderjaar je recht hebt op een extra aftrekpost van maximaal 28%. Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden en bedrijfsauto’s komen in principe niet voor deze regeling in aanmerking.

Zakelijke kosten

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om verschillende zakelijke kosten af te trekken. Daarbij kun je denken aan de kosten voor:

  • Zaken lunches, netwerkborrels en dergelijke
  • Bedrijfskleding
  • Zakelijke telefoongesprekken
  • Zakelijke reiskosten. Dit kan gaan om kosten voor vervoer per auto, met het openbaar vervoer, of bijvoorbeeld met de taxi.
  • De kosten voor inschrijving in het handelsregister
  • Kosten voor onderhoud van een pand en/of andere bezittingen
  • De kosten voor bepaalde verzekeringen
  • Verder is er nog de aftrekpost studiekosten

Andere zakelijke kosten die kunnen worden afgetrokken zijn bijvoorbeeld het inwinnen van advies omtrent de levensvatbaarheid van je onderneming, marketingkosten, zoals bijvoorbeeld die voor een website en alle apparatuur en overige zaken die nodig zijn voor de inrichting van het kantoor en/of de productie van het bedrijf. Daarbij kan er niet alleen gedacht worden aan meubilair en machines, maar ook aan briefpapier en kantoorbenodigdheden.

Advies op maat

Je aftrekposten berekenen kan eenvoudig via de website van de Belastingdienst. In de meeste gevallen is het echter verstandig om advies in te winnen van een professional. De accountants en adviseurs van Boekzo voorzien je graag van advies op maat. Zo ben je ervan verzekerd dat je optimaal profiteert van de bestaande aftrekposten en nooit teveel belasting betaalt.

Je kunt ons bereiken op werkdagen bereiken via telefoon of e-mail. Ook kun je vrijblijvend jouw gegevens achterlaten via ons contactformulier. Na ontvangst van jouw bericht nemen wij snel contact met je op.

Hoe kunnen we je helpen?
Wil je dat wij contact opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug!
Vul één van onze leuke vacatures en ontvang 5.000 euro!Vacatures bekijken
+ +