Aftrekposten zzp: bespaar als zzp’er op je belasting

Werk jij voor jezelf en ben jij ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan zal het voor jou geen nieuws zijn dat er in Nederland een redelijk aantal aftrekposten bestaan die van belang zijn bij het doen van de belastingaangifte. Deze aftrekposten vallen uiteen in ‘ondernemersaftrekken’ en ‘zakelijke kosten aftrekposten’. Hieronder bespreken we deze categorieën aftrekposten voor zzp’ers en overige bedrijven waardoor je minder belasting kunt betalen.

Wat zijn aftrekposten?

Om te beginnen is het goed om te weten wat nu precies aftrekposten zijn en waarom je daar als ondernemer van wilt profiteren. De fiscale voordelen van kosten aftrekken van jouw winst kunnen immers groot zijn.

Kort gezegd zijn aftrekposten bedragen die van de winst afgetrokken kunnen worden, waardoor je er geen belasting over hoeft te betalen. Zo kun jij jouw winst reserveren voor andere doeleinden. Wel zo verstandig dus om optimaal van aftrekposten gebruik te maken want niemand wil teveel belasting betalen.

Dit zijn de belangrijkste aftrekposten

Er gelden een aantal ondernemers aftrekposten voor zzp’ers waarbij je een specifiek bedrag kunt aftrekken van je winst en over dat bedrag geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. We hebben de aftrekposten voor zzp’ers voor jou op een rij gezet:

Zelfstandigenaftrek

Allereerst is er de zelfstandigenaftrek. In 2022 bedraagt deze € 6.310. Het maximale tarief voor aftrek is 40%. 

Om aanspraak te maken op deze aftrekpost moet je wel voldoen aan het urencriterium. Deze houdt in dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar in je onderneming hebt gewerkt.

Startersaftrek

Daarnaast is er de startersaftrek. Startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

Deze aftrekpost kun je maximaal drie keer gebruiken in de eerste vijf jaar van het bestaan van jouw onderneming. Je hebt echter ook de optie om de aftrek te spreiden. De startersaftrek bedraagt in 2022 €2.213.

Je hebt recht op startersaftrek wanneer:

  • In de voorgaande 5 jaren heb je niet meer dan twee keer gebruik gemaakt van zelfstandigenaftrek.
  • Je bent in de voorgaande vijf jaren minimaal 1 jaar geen ondernemer geweest.

MKB-winstvrijstelling

Verder is er nog de MKB-winstvrijstelling. Deze winstvrijstelling bedraagt in 2022 14% van de winst. Dit is wel de winst die overblijft na aftrek van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. De maximale MKB-winstvrijstelling is 40% van de totale winst, zoals ook bij zelfstandigenaftrek het geval is.

Willekeurig afschrijven

Investeringen in bedrijfsmiddelen moeten uiteraard worden afgeschreven. Kort gezegd houdt dit in dat het geïnvesteerde bedrag kan worden verrekend met de winst.

Investering in bedrijfsmiddelen wordt afgeschreven over een periode gelijk aan de verwachte levensduur van het apparaat. Voor sommige categorieën gelden standaard afschrijvingstermijnen. Starters hebben het recht om willekeurig af te schrijven, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om extra af te schrijven als je veel winst maakt en even niet als dat niet zo is. Zo kan het belastbaar inkomen naar beneden worden gebracht.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Tenslotte wijzen we je hier nog op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (kia). Voor 2022 geldt dat als je meer dan €2.401 (en minder dan €59.939) investeert in een kalenderjaar, je recht hebt op een extra aftrekpost. Deze aftrekpost bedraagt maximaal 28% van het investeringsbedrag.

Investeer je echter een bedrag hoger dan €59.940? Dan geldt er een vaste aftrekpost van € 16.784.

Bij Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek gelden wel een aantal voorwaarden. Bedrijfsauto’s komen bijvoorbeeld in principe niet voor deze regeling in aanmerking.

Zakelijke kosten

Naast bovenstaande aftrekposten, kun je ook verschillende zakelijke kosten aftrekken van de totale winst. Het gaat hierbij om lagere kosten voor alledaagse activiteiten. Deze kunnen echter, bij elkaar opgeteld, zorgen voor een grote mindering van de te betalen belasting.

Je kunt denken aan kosten als:

  • Zaken lunches, netwerkborrels en dergelijke
  • Bedrijfskleding
  • Zakelijke telefoongesprekken
  • Zakelijke reiskosten. Dit kan gaan om kosten voor vervoer per auto, met het openbaar vervoer, of bijvoorbeeld met de taxi.
  • De kosten voor inschrijving in het handelsregister
  • Kosten voor onderhoud van een pand en/of andere bezittingen
  • De kosten voor bepaalde verzekeringen
  • Verder is er nog de aftrekpost studiekosten

Andere zakelijke kosten die kunnen worden afgetrokken zijn bijvoorbeeld het inwinnen van advies omtrent de levensvatbaarheid van je onderneming, marketingkosten, zoals bijvoorbeeld die voor een website en alle apparatuur en overige zaken die nodig zijn voor de inrichting van het kantoor en/of de productie van het bedrijf. Daarbij kan er niet alleen gedacht worden aan meubilair en machines, maar ook aan briefpapier en kantoorbenodigdheden.

Advies op maat

Je aftrekposten berekenen kan eenvoudig via de website van de Belastingdienst. Wil je meer informatie inwinnen? Neem dan een kijkje op de informatieve pagina’s van BoekZo.

In de meeste gevallen is het echter verstandig om advies in te winnen van een professional. De accountants en adviseurs van BoekZo voorzien je graag van advies op maat. Zo ben je ervan verzekerd dat je optimaal profiteert van de bestaande aftrekposten en nooit teveel belasting betaalt.

Je kunt ons bereiken op werkdagen bereiken via telefoon of e-mail. Ook kun je vrijblijvend jouw gegevens achterlaten via ons contactformulier. Na ontvangst van jouw bericht nemen wij snel contact met je op.

Hoe kunnen we je helpen?
Wil je dat wij contact opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug!