Niet zomaar accountants en adviseurs       

Aftrekposten voor zzp’ers: bespaar op belasting

Voor u als ondernemer zal het geen nieuws zijn dat er in Nederland een redelijk aantal aftrekposten bestaan die van belang zijn bij het doen van de belastingaangifte. Deze aftrekposten vallen uiteen in ‘ondernemersaftrekken’ en ‘kosten aftrekposten’. Hieronder bespreken we deze categorieën aftrekposten voor zzp’ers en overige bedrijven.

Wat zijn aftrekposten?

Om te beginnen is het goed om te weten wat nu precies aftrekposten zijn en waarom u daar als ondernemer van wilt profiteren. Kort gezegd zijn aftrekposten bedragen die van de winst afgetrokken kunnen worden waardoor u er geen belasting over hoeft te betalen. Wel zo verstandig dus om optimaal van aftrekposten gebruik van te maken want niemand wil teveel belasting betalen.

Dit zijn de belangrijkste zzp aftrekposten

Er gelden een aantal ondernemers aftrekposten voor zzp’ers waarbij u een specifiek bedrag kunt aftrekken van uw winst en over dat bedrag geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. We hebben de aftrekposten voor zzp’ers voor u op een rij gezet:

ZelfstandigenaftrekAllereerst is er de zelfstandigenaftrek. In 2020 bedraagt deze €7.030. Vanaf dit jaar zal dit bedrag elk jaar afnemen. Om aanspraak te maken op deze aftrekpost moet u wel minimaal 1.225 uur per kalenderjaar in uw onderneming steken.
StartersaftrekDaarnaast is er de startersaftrek. Deze aftrekpost kunt u in de eerste drie jaar van uw bedrijf gebruiken, maar er is ook de mogelijkheid om het te spreiden over 3 jaar in de eerste 5 jaar van uw bedrijf. De startersaftrek bedraagt in 2020 €2.213.
MKB-winstvrijstellingVerder is er nog de MKB-winstvrijstelling. Deze winstvrijstelling bedraagt in 2020 14% van de winst. Dit is wel de winst die overblijft na aftrek van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.
Willekeurig afschrijvenInvesteringen in bedrijfsmiddelen moeten uiteraard worden afgeschreven. Kort gezegd houdt dit in dat de investering in bedrijfsmiddelen wordt afgeschreven over een periode gelijk aan de verwachte levensduur van het apparaat. Voor sommige categorieën gelden standaard afschrijvingstermijnen. Starters hebben het recht om willekeurig af te schrijven, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om extra af te schrijven als u veel winst maakt en even niet als dat niet zo is. Zo kan het belastbaar inkomen naar beneden worden gebracht.
KleinschaligheidsinvesteringsaftrekTenslotte wijzen we u hier nog op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Voor 2020 geldt dat als u meer dan €2.400 (en minder dan €58.238) investeert in een kalenderjaar u recht heeft op een extra aftrekpost van maximaal 28%. Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden en bedrijfsauto’s komen in principe niet voor deze regeling in aanmerking.

Zakelijke kosten

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om verschillende zakelijke kosten af te trekken. Daarbij kunt u denken aan de kosten voor:

  • Zaken Lunches, netwerkborrels en dergelijke
  • Bedrijfskleding
  • Zakelijke telefoongesprekken
  • Zakelijke reiskosten. Dit kan gaan om kosten voor vervoer per auto, met het openbaar vervoer, of bijvoorbeeld met de taxi.
  • De kosten voor inschrijving in het handelsregister
  • Kosten voor onderhoud van een pand en/of andere bezittingen
  • De kosten voor bepaalde verzekeringen
  • Verder is er nog de aftrekpost studiekosten

Andere zakelijke kosten die kunnen worden afgetrokken zijn bijvoorbeeld het inwinnen van advies omtrent de levensvatbaarheid van uw onderneming, marketingkosten, zoals bijvoorbeeld die voor een website en alle apparatuur en overige zaken die nodig zijn voor de inrichting van het kantoor en/of de productie van het bedrijf. Daarbij kan er niet alleen gedacht worden aan meubilair en machines, maar ook aan briefpapier en kantoorbenodigdheden.

Advies op maat

Uw aftrekposten berekenen kan eenvoudig via de website van de Belastingdienst. In de meeste gevallen is het echter verstandig om advies in te winnen van een professional. De accountants en adviseurs van Boekzo voorzien u graag van advies op maat. Zo bent u ervan verzekerd dat u optimaal profiteert van de bestaande aftrekposten en nooit teveel belasting betaalt.

U kunt ons bereiken op werkdagen bereiken via telefoon of e-mail. Ook kunt u vrijblijvend uw gegevens achterlaten via onderstaand contactformulier. Na ontvangst van uw bericht nemen wij snel contact met u op.

Neem contact op!

Tel nr: 0486 – 820 203 of e-mail:    info@boekzo.nl   0486 – 820 203   info@boekzo.nl

Wilt u liever dat wij contact met u opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Aangesloten bij

Strategische samenwerking met