Pensioen regelen als ondernemer: hoe werkt banksparen?

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van het pensioen. Dit geldt voor zowel directeur-grootaandeelhouders als voor zzp’ers. Wanneer je met pensioen gaat wil je uiteraard op meer kunnen rekenen dan alleen je AOW (het basispensioen van de Rijksoverheid). Maar hoe kun je dat regelen? We nemen de verschillende opties met je door. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar banksparen, een populaire manier om een aanvullend pensioen op te bouwen onder ondernemers. Pensioen houdt feitelijk uitgesteld loon in, en is een onderdeel van het begrip oudedagsvoorziening. Het woord “pensioen” wordt in deze tekst echter met name in de betekenis van “oudedagsvoorziening” gebruikt.

AOW voor ondernemers

In Nederland hebben zowel werknemers als ondernemers recht op AOW wanneer zij de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. Deze leeftijd is in 2020 66 jaar en 4 maanden. De komende jaren zal de AOW-leeftijd naar verwachting stijgen. Ben je bijvoorbeeld in 1984 geboren? Dan gaat, volgens de huidige levensverwachting, je AOW in als je 69 jaar bent.

Wanneer je 100% AOW hebt opgebouwd bedraagt de uitkering momenteel €1.255,87 bruto per maand voor alleenstaanden en € 859,55 bruto per maand per persoon voor samenwonenden en gehuwden. Daar bovenop ontvang je €72,04 bruto per maand aan vakantiegeld.

Een aanvullend pensioen regelen als ondernemer

Op basis van de AOW-bedragen zul je waarschijnlijk concluderen dat het noodzakelijk is om als ondernemer een aanvullend pensioen op te bouwen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • de oudedagsreserve (FOR): een regeling speciaal voor ondernemers waarbij je ieder boekjaar een deel van de winst mag reserveren voor je pensioen.
  • (bank)sparen: zelf of bij een bank geld sparen en/of beleggen.
  • regelingen voor zelfstandigen: er zijn verschillende pensioenregelingen voor ondernemers, zoals bijvoorbeeld een pensioenfonds voor zzp’ers, waarbij je zelf flexibel pensioen kunt opbouwen.
  • lijfrenteverzekering: een pensioenregeling die je afsluit bij een bank of verzekeringsmaatschappij waarvoor je maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag betaalt.
  • waardeontwikkeling: door bedrijfskapitaal op te bouwen, bijvoorbeeld door te investeren in een bedrijfspand, kun je als ondernemer indirect sparen voor je pensioen. Uiteraard komen hierbij wel de nodige risico’s kijken.

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden voor ondernemers om te sparen of investeren in een aanvullend pensioen. Een veilige en bovendien fiscaal aantrekkelijke manier om pensioen op te bouwen is banksparen. Hierbij geldt: hoe eerder je begint, des te meer je kunt opbouwen voor later. We vertellen je er graag meer over.

Hoe werkt banksparen voor je pensioen?

Uiteraard kun je als ondernemer zelf sparen voor je pensioen door maandelijks een bedrag weg te zetten op een spaarrekening. Je kunt dan altijd bij je geld, wat zijn voordelen kan hebben. Echter, door gebruik te maken van banksparen kun je profiteren van fiscale voordelen. Je geld staat dan vast, waardoor je ook niet in de verleiding kan komen om het gespaarde geld voor andere doeleinden te gebruiken.

Met banksparen, ook wel pensioensparen genoemd, bouwen ondernemers een aanvullend pensioen op door 1) inleg en 2) rendement. Inleggen kan vaak tot een aantal jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. De meeste ondernemers kiezen er echter voor om met banksparen pensioen op te bouwen tot aan de AOW-leeftijd. Eerder opnemen is bij de meeste banken niet mogelijk. Er kan enkel onder specifieke voorwaarden, bijvoorbeeld in het geval van arbeidsongeschiktheid, eerder worden uitgekeerd.

De einddatum van banksparen kies je dus zelf. Op de gekozen einddatum wordt het opgebouwde bedrag overgezet naar een uitkeringsproduct van je bank. Vanuit daar wordt periodiek een bedrag uitgekeerd. Bijvoorbeeld maandelijks. Over het bedrag dat wordt uitgekeerd moeten inkomstenbelasting en sociale premies worden betaald.

Wat zijn de voordelen van banksparen voor mijn pensioen?

Banksparen voor je ondernemerspensioen kent een aantal voordelen ten opzichte van andere mogelijkheden. De belangrijkste voordelen zijn:

  1. Met banksparen voor je pensioen kom je niet in de verleiding om vroegtijdig geld op te nemen. Het gespaarde bedrag staat vast op een geblokkeerde bankrekening. Het gespaarde bedrag wordt omgezet in een uitkeringsproduct op de door jou vastgestelde datum.
  2. Banksparen is fiscaal aantrekkelijk. Tijdens de opbouwfase kun je de stortingen aftrekken van de inkomstenbelasting. Het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij kunt sparen is afhankelijk van je jaarruimte en/of reserveringsruimte. Ook betaal je geen vermogensrendementsheffing over het opgebouwde bedrag, omdat de Belastingdienst het tegoed ziet als vermogen in box 1.
  3. Je kunt naast banksparen ook een combinatie met beleggen en een beter rendement krijgen dan wat je met een enkel een (bank)spaarrente zou bereiken.

Het verschil tussen banksparen en een lijfrenteverzekering

Op veel punten lijkt banksparen op het afsluiten van een lijfrenteverzekering. Er zijn echter twee belangrijke verschillen waardoor je als ondernemer de voorkeur kunt geven aan banksparen voor je pensioen.

  1. In geval van overlijden wordt bij banksparen het resterende opgebouwde tegoed uitgekeerd aan je erfgenamen. Een lijfrente uitkering stopt op het moment dat je overlijdt.
  2. Daar staat tegenover dat een lijfrente uitkeert tot aan je overlijden. Bij banksparen spreek je af in hoeveel jaar tijd het spaartegoed wordt uitgekeerd. Leef je langer dan de afgesproken periode? Dan is je tegoed op en heb je geen recht meer op een uitkering.

Het is dus afhankelijk van je persoonlijke situatie, zoals het wel of niet hebben van directe nabestaanden en je staat van gezondheid, of banksparen voor je pensioen de beste optie is.

Persoonlijk advies

Wil je meer informatie over banksparen en/of de pensioenmogelijkheden voor jou als ondernemer? De medewerkers van BoekZo voorzien je graag van advies, zodat je een keuze kunt maken die goed bij jouw persoonlijke situatie én jouw onderneming past.

Hoe kunnen we je helpen?
Wil je dat wij contact opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug!