Fiets van de zaak: dit moet je als ondernemer weten

Laat je zelf regelmatig de auto staan en ben je van plan vaker de fiets naar het werk te pakken? Of heb je werknemers die willen profiteren van een fiets van de zaak? Dan hebben wij goed nieuws. De regelgeving rondom een fiets van de zaak is gemakkelijker geworden. Als ondernemer of zzp’er kun je ook zelf voordeel halen uit deze regeling.

Direct naar

Per 1 januari 2020 is er een vaste bijtelling van 7% per jaar waarbij het niet langer nodig is een kilometeradministratie voor privé- en zakelijk gebruik bij te houden. Een aanzienlijke verbetering waarmee het kabinet fietsgebruik hoopt te stimuleren.

Onder een fiets van de zaak wordt overigens niet enkel een fiets verstaan, maar ook een elektrische fiets of een speed-pedelec (een extra snelle elektrische fiets waarmee je 45 km/per uur kunt halen). Een brommer of scooter vallen niet onder de noemer ‘fiets van de zaak’. Met name voor langere afstanden is een elektrische fiets van de zaak een mooie, milieuvriendelijke uitkomst.

Hoe werkt de nieuwe bijtelling voor een fiets van de zaak bij privégebruik?

De bijtelling van een fiets van de zaak bedraagt per 1 januari van dit jaar 7% van de consumentenprijs (inclusief btw) van de fiets. Hieronder staat een rekenvoorbeeld met uitleg.

Fiets van de zaak voor werknemers

Zowel ondernemers als werknemers kunnen van een fiets van de zaak profiteren. Werknemers hebben zelf geen aanschafkosten en mogen de fiets naast woon-werkverkeer ook gebruiken voor privédoeleinden. Zoals een bezoek aan de supermarkt of een fietstocht in de weekenden. Jij als werkgever betaalt de aanschafkosten van de fiets en in de meeste gevallen ook de kosten voor onderhoud en reparatie.

Het is natuurlijk erg fijn dat een werknemer een fiets van de zaak ook privé mag en kan gebruiken. In ruil voor dit voordeel betaalt de werknemer elk jaar extra loonbelasting over een bijtelling van 7% van de consumentenprijs van de fiets plus eventuele accessoires (inclusief btw). Als werkgever tel je dit bedrag bovenop het salaris waarover de vervolgens werknemer maandelijks belasting betaalt.

De werknemer betaalt deze bijtelling overigens ook wanneer hij of zij ervoor kiest de fiets enkel voor het woon-verkeer te gebruiken en niet voor andere privédoeleinden.

Rekenvoorbeeld bijtelling fiets van de zaak

Je werknemer ontvangt een fiets van de zaak waarvan de consumentenprijs inclusief btw €1.500 bedraagt. Jij als werkgever telt 7% van deze prijs bovenop zijn of haar salaris. Dat is in dit geval €105,00. Over dit (fiscale) salaris inclusief de bijtelling betaalt de werknemer loonbelasting. Op jaarbasis zal de werknemer slechts tientallen euro’s meer belasting betalen dan hij of zij gewend was.

Eigen bijdrage werknemer

Ook is het mogelijk dat jij als werkgever een eigen bijdrage voor de fiets van de werknemer vraagt. In dit geval wordt de eigen bijdrage afgetrokken van de bijtelling. De werknemer ziet dit netjes terug op zijn loonstrook.

Bijtelling voor rekening van de werknemer

Wil je als werkgever ook de bijtelling voor je rekening nemen? Dat kan. Dit kun je regelen door gebruik te maken van vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR). Via de WKR kun je onbelaste vergoedingen aan je werknemer(s) geven. 

Goed om te weten: je kunt als werkgever er ook voor kiezen om de kosten voor het opladen van de accu van een elektrische fiets of speed-pedelec te vergoeden vanuit deze werkkostenregeling.

Fiets van de zaak én een reiskostenvergoeding?

Als werkgever kun je zelf bepalen of je naast een fiets van de zaak ook een reiskostenvergoeding wilt aanbieden aan je werknemer(s). Kreeg de werknemer voorheen een kilometervergoeding voor het reizen per auto? Dan kun je overwegen om deze te laten vervallen wanneer de werknemer kiest voor een fiets van de zaak. Of enkel een vergoeding te bieden voor dagen waarop de werknemer wel met de auto reist, zoals bij slecht weer.

Voordelen fiets van de zaak

Het is voor werknemers financieel erg aantrekkelijk om te kiezen voor een fiets van de zaak. Ze hebben zelf geen aanschafkosten en minder reiskosten wanneer zij voorheen gebruik maakten van het openbaar vervoer of de auto. Jij als werkgever krijgt er fittere werknemers voor terug, waarmee je mogelijk ziekteverzuimkosten bespaart. Ook is voor nieuwe werknemers een fiets van de zaak een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde, waarmee je een stapje voor hebt op de concurrent.

Fiets van de zaak voor zelfstandige ondernemers

Ondernemers met een BV, maar ook ondernemers met een maatschap, VOF of eenmanszaak kunnen voor zichzelf en hun werknemers een fiets van de zaak aanschaffen of leasen via een leasemaatschappij. De aanschafkosten en kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en het opladen van elektrische fietsen en speed-pedelecs kun je aftrekken van de winstbelasting. Kies je voor leasen? Dan kun je de leasekosten aftrekken van de winstbelasting. De 7% bijtelling wordt voor zelfstandige ondernemers zelf in rekening gebracht bij de aangifte inkomstenbelasting.

Hoe kunnen we je helpen?
Wil je dat wij contact opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug!
Vul één van onze leuke vacatures en ontvang 5.000 euro!Vacatures bekijken
+ +