Niet zomaar accountants en adviseurs       

Fiets van de zaak in 2020: dit moet je als ondernemer weten

Laat u zelf regelmatig de auto staan en bent u van plan in 2020 vaker de fiets naar het werk te pakken? Of heeft u werknemers die willen profiteren van een fiets van de zaak? Dan hebben wij goed nieuws. De regelgeving rondom een fiets van de zaak is met ingang van 2020 gemakkelijker geworden. Als ondernemer of zzp’er kunt u ook zelf voordeel halen uit deze regeling.

Direct naar

Per 1 januari 2020 zijn de regels rondom privégebruik van een fiets van de zaak aangepast waardoor u minder tijd kwijt bent aan administratieve rompslomp. Er komt een vaste bijtelling van 7% per jaar waarbij het niet langer nodig is een kilometeradministratie voor privé- en zakelijk gebruik bij te houden. Een aanzienlijke verbetering waarmee het kabinet fietsgebruik hoopt te stimuleren.

Onder een fiets van de zaak wordt overigens niet enkel een fiets verstaan, maar ook een elektrische fiets of een speed-pedelec (een extra snelle elektrische fiets waarmee je 45 km/per uur kunt halen). Een brommer of scooter vallen niet onder de noemer ‘fiets van de zaak’. Met name voor langere afstanden is een elektrische fiets van de zaak een mooie, milieuvriendelijke uitkomst.

Hoe werkt de nieuwe bijtelling voor een fiets van de zaak bij privégebruik?

In 2019 was het nog een vereiste om een kilometeradministratie bij te houden voor gebruik van een fiets van de zaak. Dat is in 2020 gelukkig niet meer nodig. Gaat u in 2020 een fiets van de zaak ook privé gebruiken dan is er vanaf nu voor de loonbelasting sprake van een bijtelling. De bijtelling van een fiets van de zaak bedraagt per 1 januari van dit jaar 7% van de consumentenprijs (inclusief btw) van de fiets. Hieronder staat een rekenvoorbeeld met uitleg.

Fiets van de zaak voor werknemers in 2020

Zowel ondernemers als werknemers kunnen van een fiets van de zaak profiteren. Werknemers hebben zelf geen aanschafkosten en mogen de fiets naast woon-werkverkeer ook gebruiken voor privédoeleinden. Zoals een bezoek aan de supermarkt of een fietstocht in de weekenden. U als werkgever betaalt de aanschafkosten van de fiets en in de meeste gevallen ook de kosten voor onderhoud en reparatie.

Het is natuurlijk erg fijn dat een werknemer een fiets van de zaak ook privé mag en kan gebruiken. In ruil voor dit voordeel betaalt de werknemer elk jaar extra loonbelasting over een bijtelling van 7% van de consumentenprijs van de fiets plus eventuele accessoires (inclusief btw). Als werkgever telt u dit bedrag bovenop het salaris waarover de vervolgens werknemer maandelijks belasting betaalt.

De werknemer betaalt deze bijtelling overigens ook wanneer hij of zij ervoor kiest de fiets enkel voor het woon-verkeer te gebruiken en niet voor andere privédoeleinden.

Rekenvoorbeeld bijtelling fiets van de zaak

Uw werknemer ontvangt een fiets van de zaak waarvan de consumentenprijs inclusief btw €1.500 bedraagt. U als werkgever telt 7% van deze prijs bovenop zijn of haar salaris. Dat is in dit geval €105,00. Over dit (fiscale) salaris inclusief de bijtelling betaalt de werknemer loonbelasting. Op jaarbasis zal de werknemer slechts tientallen euro’s meer belasting betalen dan hij of zij gewend was.

Eigen bijdrage werknemer

Ook is het mogelijk dat u als werkgever een eigen bijdrage voor de fiets van de werknemer vraagt. In dit geval wordt de eigen bijdrage afgetrokken van de bijtelling. De werknemer ziet dit netjes terug op zijn loonstrook.

Bijtelling voor rekening van de werknemer

Wilt u als werkgever ook de bijtelling voor uw rekening nemen? Dat kan. Dit kunt u regelen door gebruik te maken van vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR). Via de WKR kunt u onbelaste vergoedingen aan uw werknemer(s) geven. In totaal kunt u in 2020 1.7% van de totale loonsom tot €400.000 onbelast beschikbaar stellen. Voor een loonsom boven €400.000 geldt een percentage van 1.2%.

Goed om te weten: u kunt als werkgever er ook voor kiezen om de kosten voor het opladen van de accu van een elektrische fiets of speed-pedelec te vergoeden vanuit deze werkkostenregeling.

Fiets van de zaak én een reiskostenvergoeding?

Als werkgever kunt u zelf bepalen of u naast een fiets van de zaak ook een reiskostenvergoeding wilt aanbieden aan uw werknemer(s). Kreeg de werknemer voorheen een kilometervergoeding voor het reizen per auto? Dan kunt u overwegen om deze te laten vervallen wanneer de werknemer kiest voor een fiets van de zaak. Of enkel een vergoeding te bieden voor dagen waarop de werknemer wel met de auto reist, zoals bij slecht weer.

Voordelen fiets van de zaak

Het is voor werknemers financieel erg aantrekkelijk om te kiezen voor een fiets van de zaak. Ze hebben zelf geen aanschafkosten en minder reiskosten wanneer zij voorheen gebruik maakten van het openbaar vervoer of de auto. U als werkgever krijgt er fittere werknemers voor terug, waarmee u mogelijk ziekteverzuimkosten bespaart Ook is voor nieuwe werknemers een fiets van de zaak een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde, waarmee u een stapje voor heeft op de concurrent.

Fiets van de zaak voor zelfstandige ondernemers in 2020

Ondernemers met een BV, maar ook ondernemers met een maatschap, VOF of eenmanszaak kunnen voor zichzelf en hun werknemers een fiets van de zaak aanschaffen of leasen via een leasemaatschappij. De aanschafkosten en kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en het opladen van elektrische fietsen en speed-pedelecs kunt u aftrekken van de winstbelasting. Kiest u voor leasen? Dan kunt u de leasekosten aftrekken van de winstbelasting. De 7% bijtelling wordt voor zelfstandige ondernemers zelf in rekening gebracht bij de aangifte inkomstenbelasting.

Neem contact op!

Tel nr: 0486 – 820 203 of e-mail:    info@boekzo.nl   0486 – 820 203   info@boekzo.nl

Wilt u liever dat wij contact met u opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Aangesloten bij

Strategische samenwerking met