Niet zomaar accountants en adviseurs       

Youngtimer regeling: de aanschaf van een tweedehands auto voor zakelijk gebruik

Bij de aanschaf van een auto van de zaak zullen veel ondernemers denken aan een gloednieuwe wagen met de nieuwste mogelijkheden. Toch kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om ook wat oudere tweedehandsauto’s een kans te geven. Deze zogeheten youngtimers zijn eigenlijk een categorie van auto’s die tussen de oldtimers en nieuwe auto’s in zit. De aanschaf van een youngtimer is door de overheid extra aantrekkelijk gemaakt dankzij de youngtimer regeling.

Wij vertellen u graag aan welke voorwaarden een auto moet voldoen om een youngtimer te zijn en wat de fiscale voordelen van de youngtimer regeling zijn.

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een tweedehandsauto tussen de 15 en de 25 jaar oud. Een auto die ouder is dan 25 jaar wordt namelijk in de regel als een oldtimer beschouwd, uitzonderingen daargelaten. Hoewel youngtimers al aardig wat kilometers op de teller hebben staan, kunnen ze vaak zeker nog een goede ronde mee en zijn ze vriendelijk geprijsd.

De fiscale voordelen van het gebruik van een youngtimer

Om de voordelen van youngtimer regeling uit te kunnen leggen zullen we eerst toelichten wat de normale gang van zaken bij een auto van de zaak is. Nadat u een auto heeft aangeschaft zijn dat nog niet alle kosten. Zo zult u waarschijnlijk te maken krijgen met een bijtelling. Kort gezegd houdt dat in dat u een bepaald percentage (22%, tenzij elektrische auto) van de cataloguswaarde van de auto moet optellen bij uw jaarlijkse bruto-inkomen. Daar staat tegenover dat de kosten van het zakelijk rijden, zoals brandstof en onderhoud, kunnen worden afgetrokken.

De youngtimer regeling

De youngtimer regeling zit anders in elkaar in de zin dat er een apart bijtellingstarief voor geldt en dat deze een andere grondslag kent. Per jaar moet u namelijk 35% van de dagwaarde optellen bij uw inkomen, in plaats van 35% van de cataloguswaarde. Dat is veelal dus een aanzienlijk lager bedrag. Een youngtimer zakelijk rijden kan dus heel aantrekkelijk zijn. Daarnaast behoudt u de eerdere genoemde voordelen van een zakelijke auto, zoals het kunnen aftrekken van alle kosten zoals wegenbelasting, brandstof en onderhoud.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het gebruik van een youngtimer?

Allereerst is er een financieel voordeel. Een nieuwe auto heeft in principe een hogere aanschafprijs en een groot deel van die waarde verdampt op het moment dat de auto op uw naam wordt overgeschreven. Een youngtimer is al te koop voor een paar duizend euro. U koopt dus als het ware meer auto voor uw geld. Daarnaast is uiteraard de bijtelling voordeliger.

Voorbeeld

Stel dat u graag een BMW 5-serie zou willen rijden. U kunt dan een nieuwe kopen voor pakweg € 65.000. In dat geval krijgt u te maken met een bijtelling van 22%; dit betekent een bijtelling bij uw winst van € 14.300. Tegenover deze bijtelling staat een afschrijvingslast. Uitgaande van een afschrijving in vijf jaar en een restwaarde van € 25.000 bedraagt deze afschrijving € 8.000 per jaar. Aan effectieve bijtelling blijft er dan dus een bedrag van € 6.300 over.

In plaats van een nieuwe BMW 5-serie kunt u ook een BMW 5-serie van 15 jaar oud kopen. Deze koopt u voor zo’n € 6.000. Het eerste jaar bedraagt de bijtelling € 2.100. Minus de afschrijving van zo’n € 1.000 blijft er een effectieve bijtelling over van € 1.100. Dit betekent een verschil van ruim € 5.000. Uitgaande van belastingheffing tegen het hoogste tarief betekent dit een fiscaal voordeel van zo’n € 2.500 per jaar. En dit verschil wordt jaarlijks groter doordat de dagwaarde van de youngtimer daalt en daarmee ook de bijtelling.

Een nadeel van een youngtimer ten opzichte van een nieuwe auto is natuurlijk wel dat de auto er al een leven op heeft zitten en dat er de nodige gebreken kunnen opspelen. De reparatie- en onderhoudskosten kunnen daardoor hoog zijn.

Een ander nadeel is dat een youngtimer natuurlijk niet over alle gadgets van moderne auto’s beschikt. Dat is iets wat u of wel niets moet uitmaken of wel iets dat u voor lief moet nemen. Verder kan het zo zijn dat bepaalde steden oudere auto’s weren uit milieuoverwegingen.

Tenslotte is het wel zo dat het kopen van een youngtimer u de mogelijkheid geeft om een echte klassieker in huis te halen. Wellicht rijdt u ineens opnieuw in een zakelijke auto die u 10 jaar geleden ook al had.

Meer weten over youngtimer regeling?

Wilt u persoonlijk advies over de youngtimer regeling of een berekening laten maken over het voordeel dat het u kan opleveren? Of twijfelt u bijvoorbeeld tussen de aanschaf van een elektrische auto en een youngtimer? De adviseurs en accountants van BoekZo! voorzien u graag van advies op maat. Zo weet u zeker dat u een goede investering maakt.

U kunt ons bereiken op werkdagen bereiken via telefoon of e-mail. Ook kunt u vrijblijvend uw gegevens achterlaten via onderstaand contactformulier. Na ontvangst van uw bericht nemen wij snel contact met u op.

Neem contact op!

Tel nr: 0486 – 820 203 of e-mail:    info@boekzo.nl   0486 – 820 203   info@boekzo.nl

Wilt u liever dat wij contact met u opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Aangesloten bij

Strategische samenwerking met