Youngtimer regeling: voordeel & bijtelling youngtimer

Bij de aanschaf van een auto van de zaak zullen veel ondernemers denken aan een gloednieuwe wagen met de nieuwste mogelijkheden. Toch kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om ook wat oudere tweedehandsauto’s een kans te geven. Zoals auto’s van 15 jaar of ouder.

Deze zogeheten youngtimers zijn eigenlijk een categorie van auto’s die tussen een oldtimer en nieuwe auto in zitten. De aanschaf van een youngtimer is door de overheid extra aantrekkelijk gemaakt dankzij de youngtimer regeling.

Wij vertellen je graag aan welke voorwaarden een auto moet voldoen om een youngtimer te zijn en wat de fiscale voordelen van de youngtimer regeling zijn. Moet je voor werk een auto rijden lees dan snel verder of een youngtimer iets voor je is.

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een tweedehandsauto tussen de 15 en de 25 jaar oud. Een auto die ouder is dan 25 jaar wordt namelijk in de regel als een oldtimer beschouwd, uitzonderingen daargelaten. Hoewel youngtimers al aardig wat kilometers op de teller hebben staan, kunnen ze vaak zeker nog een goede ronde mee en zijn ze vriendelijk geprijsd.

De fiscale voordelen van het gebruik van een youngtimer

Om de voordelen van youngtimer regeling uit te kunnen leggen zullen we eerst toelichten wat de normale gang van zaken bij een auto van de zaak is. Nadat je een auto hebt aangeschaft zijn daarmee namelijk nog niet alle kosten voldaan. Zo zul je waarschijnlijk te maken krijgen met een bijtelling.

Kort gezegd houdt bijtelling in dat je een bepaald percentage (22%, tenzij elektrische auto) van de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto moet optellen bij je jaarlijkse bruto-inkomen. Daar staat tegenover dat de kosten van het zakelijk rijden, zoals brandstof en onderhoud, kunnen worden afgetrokken.

De youngtimer regeling zit anders in elkaar. Er geldt een apart bijtellingstarief en deze kent een andere grondslag.

Per jaar moet je namelijk 35% van de dagwaarde van de auto optellen bij je inkomen, in plaats van 35% van de cataloguswaarde. Dat is vaak dus een aanzienlijk lager bedrag en dus is er sprake van een lagere bijtelling. Een youngtimer zakelijk rijden kan dus heel aantrekkelijk zijn. Daarnaast behoud je de eerdere genoemde voordelen van een zakelijke auto, zoals het kunnen aftrekken van alle kosten zoals wegenbelasting, brandstof en onderhoud.

Youngtimer

Wat zijn de voordelen en nadelen van het gebruik van een youngtimer?

Allereerst is er een financieel voordeel. Een nieuwe auto heeft in principe een hogere aanschafprijs en een groot deel van die waarde van de auto verdampt op het moment dat de auto op je naam wordt overgeschreven.

Een youngtimer is al te koop voor een paar duizend euro. Je koopt dus als het ware meer auto voor je geld. Daarnaast is uiteraard de bijtelling voordeliger.

Voorbeeld

Stel dat je graag een BMW 5-serie zou willen rijden. Je kunt dan een nieuwe kopen voor pakweg € 65.000. In dat geval krijg je te maken met een bijtelling van 22%; dit betekent een bijtelling bij je winst van € 14.300.

Tegenover deze bijtelling staat een afschrijvingslast. Uitgaande van een afschrijving in vijf jaar en een restwaarde van € 25.000 bedraagt deze afschrijving € 8.000 per jaar. Aan effectieve bijtelling blijft er dan dus een bedrag van € 6.300 over.

In plaats van een nieuwe BMW 5-serie kun je ook een BMW 5-serie auto van 15 jaar oud kopen. Deze koop je voor zo’n € 6.000.

Het eerste jaar bedraagt de bijtelling € 2.100. Minus de afschrijving van zo’n € 1.000 blijft er een effectieve bijtelling over van € 1.100. Dit betekent een verschil van ruim € 5.000.

Uitgaande van belastingheffing tegen het hoogste tarief betekent dit een fiscaal voordeel van zo’n € 2.500 per jaar. En dit verschil wordt elk jaar groter doordat de dagwaarde van de youngtimer daalt en daarmee ook de bijtelling.

Een nadeel van een youngtimer ten opzichte van een nieuwe auto is natuurlijk wel dat de auto er al een leven op heeft zitten en dat er de nodige gebreken kunnen opspelen. De reparatie- en onderhoudskosten kunnen daardoor hoog zijn.

Een ander nadeel is dat een youngtimer natuurlijk niet over alle gadgets van moderne auto’s beschikt. Dat is iets wat je ofwel niets moet uitmaken ofwel iets dat je voor lief moet nemen. Verder kan het zo zijn dat bepaalde steden oudere auto’s weren uit milieuoverwegingen.

Tenslotte is het wel zo dat het kopen van een youngtimer je de mogelijkheid geeft om een echte klassieker in huis te halen. Wellicht rijd je ineens opnieuw in een zakelijke auto die je 10 jaar geleden ook al had.

Meer weten over youngtimer regeling?

Lees meer informatie over een auto van de zaak op deze pagina.

Wil je persoonlijk advies over de youngtimer regeling of een berekening laten maken over het voordeel dat het je kan opleveren? Of twijfel je bijvoorbeeld tussen de aanschaf van een elektrische auto en een youngtimer? De adviseurs en accountants van BoekZo! voorzien je graag van advies op maat.

Je kunt ons op werkdagen bereiken via telefoon of e-mail. Ook kun je vrijblijvend je gegevens achterlaten via ons contactformulier. Na ontvangst van je bericht nemen wij snel contact met je op.

Hoe kunnen we je helpen?
Wil je dat wij contact opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug!