Boekhouder gezocht: Wat is een boekhouder?

Heb je zelf een onderneming? Dan komen daar vanzelfsprekend administratieve werkzaamheden bij kijken. Deze kunnen veel tijd kosten en voor de nodige verwarring zorgen. Wellicht wil jij je als ondernemer niet bezighouden met belasting en andere administratieve zaken. Je hebt immers wel wat anders aan je hoofd!

Een ervaren boekhouder inschakelen kan de oplossing zijn. Maar wat is een boekhouder eigenlijk? En welke werkzaamheden voert een boekhouder uit? Lees het hier.

Boekhouder definitie

Een boekhouder is een specialist die zich bezighoudt met de financiële administratie van ondernemingen. Dit kan op heel veel verschillende manieren want geen bedrijf is immers hetzelfde. Vaak behandelen boekhouders de administratie van niet-complexe organisaties.

Het is essentieel dat de boekhouding adequaat wordt uitgevoerd. De boekhouding vormt de basis van jouw bedrijfsvoering en determineert de belasting die betaald moet worden. De administratie moet 7 jaar bewaard worden voor het geval de belastingdienst deze vraagt in te zien.

Wat doet een boekhouder?

Om beter inzicht te krijgen in de taken waar een boekhouder jou in zou kunnen bijstaan, is het handig om de algemene werkzaamheden van een boekhouder eens op een rij te zetten.

  • Administratie bijhouden. Als we kijken naar de functiebeschrijving van een boekhouder, is de belangrijkste taak het bijhouden van de administratie van een onderneming. Dat wil zeggen dat de inkomsten en de uitgaven, de financiele transacties, worden geregistreerd.

Hieruit worden factoren zoals het belastbare inkomen opgemaakt. Het is dus belangrijk dat de administratie tot in de puntjes klopt!

  • BTW aangifte opstellen. In de meeste gevallen wordt de BTW aangifte ieder kwartaal gedaan. Hoe groter de onderneming is, hoe complexer de aangifte kan zijn.

In simpele termen gaat het om de hoeveelheid BTW die je hebt ontvangen, en de hoeveelheid BTW die je hebt betaald. Een boekhouder weet precies hoe de BTW kan worden berekend en is op de hoogte van de deadline voor de aangifte voor jouw onderneming.

  • Aangifte inkomstenbelasting. De boekhouder is in staat gemakkelijk de aangifte inkomstenbelasting te doen aan de hand van de actuele wetten en regelingen, zoals mogelijke aftrekposten. Om dit te kunnen uitvoeren moet de boekhouder toegang hebben tot jouw administratie en jaarrekeningen.
  • Factureren. Heb jij een grote onderneming, of geef je deze taak liever uit handen? Een boekhouder kan ook facturen opstellen en verzenden. Zo ben je ervan verzekerd dat de factuur de benodigde informatie bevat, zoals BTW, bedrijfsgegevens, en betalingstermijn.

 

Wat kost een boekhouder?

Je vraagt je misschien af wat het nu kost om een boekhouder in te schakelen. Wellicht overweeg je jouw administratie uit te besteden.

Er staat geen vaste prijs voor het uitbesteden van de boekhouding. Welke prijs er wordt gerekend voor het uit handen geven van jouw administratie is voornamelijk afhankelijk van de omvang en complexiteit van jouw onderneming, en of je jouw administratie geheel, of deels uit handen geeft.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Een boekhouder is echter niet hetzelfde als een accountant. Er zijn een aantal verschillen:

Boekhouder is geen beschermde titel. Dat houdt in dat er geen specifieke opleiding is vereist om jezelf boekhouder te mogen noemen.

Accountant is wel een beschermde titel. Dat wil zeggen dat iemand zonder accountancy opleiding zichzelf geen accountant mag noemen. Dit is als het ware een soort garantie voor de kwaliteit.

Hoewel het takenpakket erg met elkaar samenhangt, is er toch een belangrijk verschil op te merken. De boekhouder heeft bij de werkzaamheden een uitvoerende rol, en de accountant heeft vaak een controlerende rol.

Daarnaast is een belangrijk verschil dat een boekhouder zich bezighoudt met kleinere bedrijven en ondernemingen, terwijl accountants zich ook met complexe organisaties kunnen bezighouden.

Het opstellen of controleren van de jaarrekening voor de jaarlijkse aangifte wordt bovendien vaak door een accountant uitgevoerd. Hiervoor is namelijk een verklaring nodig die alleen iemand met de titel ‘accountant’ mag afgeven. Dit wordt ook wel de samenstellingsverklaring of controleverklaring genoemd.

Online boekhouder nodig?

Snel en gemakkelijk jouw administratie regelen? Dat kan! Hoewel het zeker mogelijk is om jouw administratie face-to-face in te dienen, werken we bij BoekZo ook met een online boekhoudprogramma. Via de BoekZo app heb je actueel inzicht in alle financiele administratie en heb jij belangrijke informatie altijd bij de hand.

Een boekhouder inschakelen

Een boekhouder ontzorgt jou van essentiële taken in jouw onderneming, zodat jij op andere zaken kunt focussen. Zo word je op de hoogte gehouden van aankomende aangiften en wordt aangegeven welke stukken er daarvoor ingediend moeten worden. Jouw administratie is zo altijd op orde. Ook wanneer de belastingdienst eens aan komt kloppen!

Meer weten?

Of je nu de volledige boekhouding wilt uitbesteden, of enkel vragen hebt over uw huidige accounts, u kunt bij BoekZo terecht. Wij hebben zeer ervaren boekhouders en accountants in huis die de antwoorden hebben op al uw brandende vragen.

Neem vrijblijvend contact op met de beste boekhouders van BoekZo, of vraag een offerte aan.

Hoe kunnen we je helpen?
Wil je dat wij contact opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug!